Čakany
Pozsonycsákány
obec Čakany, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ postavený koncom 17. storočia. Upravený bol v roku 1712 a prestavaný v roku 1824. Kaštieľ je dvojpodlažná obdĺžniková budova so štyrmi nárožnými vežami, postavenými na uhlopriečku. Sedemosová hlavná fasáda orientovaná do ulice je členená pilastrami s rímsovou hlavicou a štukovým ornamentom. Vstupný portál so širokou šambránou má v supraporte kamennú kartušu s erbom. Pozdĺžne okná majú pod nadokennou rímsou a v parapete štukový ornament. Z ústredného vestibulu vedie na poschodie dva razy zalomené schodište. Na severnej strane prízemia i na poschodí je chodba krytá českou plackou. Na južnej strane prízemia sú obytné miestnosti a chodba kryté valenou klenbou so štukovým ornamentom. Miestnosti pri nárožných vežiach majú klenbu s podkasanými lunetami a miestnosti druhého poschodia rovné stropy. [1] Pri kaštieli bol pôvodne menší francúzsky park, ktorý vyhlásili za chránený areál. [2]

Kaštieľ dal postaviť arcibiskup Juraj Szelepcsényi. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Okolie pamiatky je zachované iba čiastočne, narušila ho obecná výstavba.
Stojí v západnej časti obce, pri hlavnej ceste.