Čakany - Kostol sv. Michala archanjela
Pozsonycsákány
obec Čakany, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený spolu s kaštieľom koncom 17. storočia. Zničený bol začiatkom 18. storočia. Opravili ho v roku 1712. Klasicisticky bol prefasádovaný okolo roku 1823. Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Na západnej strane sa nachádza vstavaný chór. Interiér je krytý pruskou klenbou. Fasády člení lizénový rám. Nad vstupným portálom je letopočet datujúci prestavbu. [1] Veža je zakončená ihlanom.

Pôvodné nástenné maľby z druhej polovice 18. storočia boli premaľované koncom 19. storočia a v roku 1930. Hlavný oltár s ústredným obrazom sv. Michala archanjela je z druhej polovice 18. storočia. Bočné oltáre sv. Anny a sv. Bernarda s obrazmi príslušných svätcov sú z druhej polovice 18. storočia. Ostatné vnútorné zariadenie (kazateľnica, lavice, svietniky, plastiky anjelov, korpus s krížom) je z čias úpravy kostola. [2]

Fotogaléria
Čakany - Kostol sv. Michala archanjela (v pozadí veža barokového kaštieľa) foto © Ľuboš Repta 8/2018Čakany - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 8/2018Čakany - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 8/2018Čakany - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 8/2018