Čankov - Evanjelický kostol
obec Levice, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia, z ktorého sa zachovala dodnes iba veža. V roku 1731 bol zbarokizovaný. Upravovali ho v roku 1882 a secesne prestavali v roku 1930. Ide o sieňový priestor na pôdoryse v tvare kríža a s predstavanou vežou. Interiér má rovný strop a z troch strán sú drevené protestantské empory. [1] Veža je zakončená barokovou cibuľou s laternou. Fasády sú hladké.

Oltár s kazateľnicou má obraz Ježiša od Tekovského z roku 1931. Krstiteľnica je klasicistická z 19. storočia. Zvon – umieračik je neskororenesančný z roku 1693. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza barokový kalich z roku 1758 s renesančným nodusom, znovupozlátený v roku 1803 a barokovú nádobku na oblátky z roku 1726. [2]

Pri prestavbe nového oltára v roku 1930 boli použité i elementy pôvodného barokového oltára (plastiky Mojžiša a Árona na stĺpoch, plastika Božieho Baránka, erby rodiny Ottlikovcov, Hódossyovcov a chronostikon na mramorovej tabuli z roku 1813). Organ pochádza z roku 1742. [3]

Čankov je mestská časť Levíc.