Čavoj - Kostol sv. Doroty
obec Čavoj, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kostol postavený v roku 1611. V roku 1789 ho prestavali. V 20. storočí bol rozšírený priečne postaveným novým kostolom. Z pôvodného sakrálneho objektu sa zachovalo polygonálne uzavreté presbytérium, zaklenuté valenou lunetovou klenbou a jadro veže. Presbytérium sa otvára do lode ostro lomeným oblúkom zasekaným do steny. Nový priečny kostol má polygonálne uzavreté presbyérium, zaklenuté valenou klenbou, loď a vstavaný chór majú rovný strop. Fasáda je členená lizénami. Veža je zastrešená ihlanom. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza malú barokovú monštranciu z 18. storočia a dva drevené vyrezávané svietniky z 18. storočia. [2]

Kostol mal dva zvony. Prvý bol uliaty v roku 1668, vážil 400 kg, bol na ňom zobrazený sv. Juraj s drakom a nápis „Omnis spiritus laudat Dominum“ – Každý duch chváli Pána. Druhý zvon bol z roku 1699, vážil 250 kg a mal nápis „Gloria in eccelsis Deo“ – Sláva Bohu na výsostiach. [3]

Počas druhej svetovej vojny bol kostol značne poškodený. Po jeho oprave v roku 1949 bol v prístavbe kostola novoinštalovaný, majstrom Otokarom Vážanským opravený organ. 30. októbra 1949 bol kostol vysvätený, zasvätený sv. Dorote. [4]

Rekonštrukcia. V roku 1993 bol renovovaný hlavný oltár. [5]