Čebovce - Kostol Mena Panny Márie
obec Čebovce, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1768. Široký jednoloďový priestor so segmentovým zakončením presbytéria, vstavanou vežou a pristavanou sakristiou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami dosadajúcimi na piliere s dvojitou rímsovou hlavicou. Baroková veža a fasády sú členené lizénovým rámom. Nad vstupným portálom je kamenná doska s latinským nápisom, vzťahujúcim sa na stavbu kostola (1768). [1] Veža so štítovými krídlami vytvárajúca na hlavnej fasáde rizalit je zakončená cibuľovitou strechou. Napravo od vstupu do kostola je pamätná tabuľa rodáka obce Szedera Fábiána (kňaz, učiteľ a literát).

Hlavný oltár s predstavanou menzou a závesným obrazom Madony z konca 19. storočia. Neskorobaroková kazateľnica s lambrekénom na strieške pochádza z čias stavby kostola. [2]

Sakrálny objekt bol obnovený v rokoch 1957 – 1958. [3]