Čeláre - Kostol sv. Michala archanjela
Čelárovce, Čeláry
obec Čeláre, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol z konca 18. storočia (1797). Jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér lode je členený piliermi, ktoré mali niesť nerealizovanú klenbu. Fasády boli v minulosti členené lizénovými rámami, v súčasnosti sú hladké. Štvorpodlažná veža je zakončená barokovou laternovou baňou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu. Na priečelí bol kedysi vložený kríž s datovaním 1797. [1]

Hlavný oltár je neorokokový s ústredným obrazom sv. Michala archanjela z konca 18. storočia. Kazateľnica je klasicistická z polovice 18. storočia. Organ pochádza tiež z druhej polovice 18. storočia, má jednoduchú skriňu a drevené píšťale. [2]