Čelovce - Evanjelický kostol
obec Čelovce, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1793. Obnovený bol v roku 1865. Opravili ho v rokoch 1912 – 1923. Je to halový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a vstavanou vežou. Interiér je krytý valenou klenbou. Za presbytériom stojí malá štvorcová sakristia. [1] Veža so štítovými krídlami po stranách je zakončená zvonovitou laternovou strechou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu. Hlavná fasáda kostola je členená pilastrami a dvojicou ník po stranách. Vstup sa nachádza v mierne predstúpenom rizalite.

Oltár je klasicistický, murovaný, s dvoma stĺpmi a pilastrami, na ktorých spočíva architráv so segmentovým tympanónom. Stred oltára tvorí obraz Ježiša zo začiatku 19. storočia. Kamenná krstiteľnica je neskorobaroková z roku 1784. Klasicistický organ je z polovice 19. storočia, opravený bol v roku 1950. Zvon pochádza z roku 1872. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári spomína drevené neoempírové svietniky z roku 1896. [2]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1960. [3]