Čereňany
obec Čereňany, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ, typu juhoslovenských opevnených kaštieľov zo 17. storočia. Kedysi bol obklopený vodnou priekopou. Koncom 18. storočia ho zbarokizovali. Začiatkom 20. storočia bol opäť upravený. Kaštieľ v Čereňanoch je dvojpodlažná budova stavaná na obdĺžnikovom pôdoryse s dvoma nárožnými okrúhlymi vežami a novším stredným rizalitom. Okolo objektu sú zvyšky niekdajšieho parku s terasovite riešenou úpravou vodnej priekopy. Pôvodná dispozícia stavby je čiastočne zachovaná v miestnostiach s valenými lunetovými klenbami. Má hladkú barokovo-klasicistickú fasádu so stredným rizalitom členeným lizénami a zakončeným atikou. [1]

Majiteľmi kaštieľa boli Majthényiovci, neskôr Hunyadiovci. Pred prvou svetovou vojnou bol majiteľom kaštieľa Edmund Vépy Wongronitsch. Po roku 1920 ho kúpil právnik Metod Bella, prezident Zemědelskej rady na Slovensku. Rodina Bellovcov ho vlastnila až do roku 1949. Vtedy kaštieľ prešiel do rúk štátu. Po prevrate v roku 1989 ho v reštitúcii získali späť vnuci majiteľa Bellu a v roku 2002 kaštieľ od nich odkúpil súčasný majiteľ. [2]

Historické sídlo prešlo v rokoch 2002 - 2005 kompletnou a veľkorysou rekonštrukciou pod dohľadom pamiatkarov. [3]

Zámer pamiatkovej úpravy v roku 1976, budúce využitie pre kultúrno-spoločenské účely. [4]

Súčasný stav a využitie
Stav objektu je výborný. Prostredie v okolí pamiatky je čiastočne zachované. Od roku 2005 sa v kaštieli nachádza penzión a reštaurácia.
Stojí v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010Kaštieľ Čereňany foto © Viliam Mazanec 11/2010
[2 - 3] Kaštieľ v Čereňanoch. Článok na www.sme.sk z 1.7.2011 (citované 28.2.2013)
[4] KUBIČKOVÁ, Klára: Hrady a zámky v krajine : Kultúrne pamiatky Stredoslovenského kraja. Banská Bystrica : Krajské stredisko štátnej pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, 1978. s. 13.