Červenica - Kostol sv. Mikuláša biskupa
obec Červenica, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia. Prestavali ho v roku 1733. Opravený bol v roku 1809 a v roku 1865 úplne renovovaný. Na stredovekú stavbu poukazuje len pôdorys, pri obnove bol zachovaný klasicistický charakter prestavby. Je to pozdĺžny sakrálny objekt s rovnými stropmi a uzáverom presbytéria, z vnútornej strany zaobleného. Hladké fasády členia po stranách termálne okná a oporné piliere. Veža zastrešená ihlancom je vstavaná do štítového priečelia. [1]

Hlavný oltár pochádza z druhej polovice 19. storočia. Za predstavanou menzou je namaľovaná iluzívna klasicistická oltárna architektúra, v strede so závesným obrazom sv. Mikuláša biskupa z roku 1865. Kazateľnica z roku 1865 má na polygonálnom parapete reliéfy štyroch evanjelistov. Sochy sv. Jána Nepomuckého a Immaculaty na spôsob neskorobarokových rezbárskych prác sú z roku 1865. [2]

Stojí v severnej časti obce.
[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku I. s. 272 - 273.