České Brezovo - Evanjelický kostol
obec České Brezovo, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1920 – 1922 podľa projektu architekta Milana Michala Harminca. Sieňový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, zaklenutý valenou klenbou s lunetami. Exteriér je secesný s novorománskymi prvkami združených okien a oblúčkového vlysu. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. Renesančný reliéf Poslednej večere sa z kostola dostal do zbierok Slovenského národného múzea v Martine. Reliéf je polychrómovanou drevorezbou z konca 16. a začiatku 17. storočia. [2]

Fotogaléria
České Brezovo - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 9/2014České Brezovo - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 9/2014České Brezovo - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 9/2014České Brezovo - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 9/2014