Chmeľnica - Kostol sv. Ondreja
Hobgart
obec Chmeľnica, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený okolo roku 1770. Rozšírený bol v roku 1900 predĺžením lode, stavbou transeptu a nového presbytéria s polygonálnym uzáverom. Ide o pozdĺžne jednolodie s polygonálnym uzáverom, priečnou loďou a predstavanou vežou. Nová časť kostola je krytá rovným stropom, stará časť pruskými klenbami. Fasády sú hladké. Na veži sa zachovalo pôvodné barokovo-klasicistické členenie s pilastrami a terčíkovou podstrešnou rímsou. [1] Veža je ukončená barokovou baňou s laternou.

Vnútorné zariadenie je zväčša zo začiatku 20. storočia. Baroková kalvária je z polovice 18. storočia. Kamenná krstiteľnica je klasicistická z druhej polovice 18. storočia. V interiéri kostola sa nachádzala gotická socha Madony z čias okolo roku 1480, ktorá sa neskôr dostala do zbierok Slovenského národného múzea v Martine. [2]