Chmeľov
obec Chmeľov, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne krížovnícky hrad [1] premenený začiatkom 17. storočia na zemiansku kúriu. Neskoršie bol objekt upravovaný. Prestavaný bol v roku 1945. Ide o jednopodlažnú blokovú budovu, pôvodne dvojtraktovej dispozície so vstupnou renesančne zaklenutou sieňou, na ktorú nadväzovali ostatné miestnosti. V strede vstupnej chodby je zamurovaný renesančný stĺpik z pôvodného schodišťa. V niektorých miestnostiach sa zachovali hrebienkové krížové klenby a valené klenby s lunetami. Fasády sú rovné, smerom do dvora je otvorená drevená pavlač, krytá pultovou strechou. [2]

Renesančný kaštieľ až do 19. storočia obývalo niekoľko významných šľachtických rodín. Naposledy bol prestavaný zemepanským rodom Fehérváryovcov. Okolo bola záhrada. [3]

Po druhej svetovej vojne objekt slúžil ako škola. [4]

Stav kaštieľa je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.

Od roku 1994 je kaštieľ národnou kultúrnou pamiatkou, nepatrí však obci, ale súkromníkovi, vlastní ho firma Panra-Karpatia. [5]

Prístup
Stojí v severovýchodnej časti obce. Obec Chmeľov leží na úpätí Zadnej hory nad sedlom Čepcov v Beskydskom predhorí.
Fotogaléria
Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022Kaštieľ Chmeľov foto © Viliam Mazanec 10/2022
Poznámky
[1] Hrad bol postavený krížovníkmi Božieho hrobu, ktorí sa na území Chmeľova usídlili koncom 12. storočia. V polovici štyridsiatych rokov 15. storočia sa Chmeľova zmocnili bratríci, hnutie zložené z bývalých husitských bojovníkov. Ich skupina hrádok prevzala, avšak svoju lepšiu ochranu pred nájazdmi nepriateľov si chcela poistiť výstavbou ďalšej pevnôstky. Zhruba 180 metrov nad Bobovárom, na kopci Zadňa hura vznikol ďalší hrádok postavený z kamenozemného materiálu. Bratríci po vzniku vojenskej pevnosti ovládli okolie Chmeľova, avšak v roku 1460 boli nútení ustupovať pred Matejom Korvínom. Ich „expanzia“ sa končí po dohode s kráľom o opustení hrádku a jeho zničení. www.obecchmelov.sk/historia/ (16.11.2022)