Chorváty - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Chorváty, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený v rokoch 1761 - 1765 počas pôsobenia farára Michala Terneiho. [1] Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Fasády sú hladké, členené polkruhovo ukončenými oknami. Veža je zakončená cibuľovitou strechou so slepou laternou.

Z obecnej kroniky je zrejmé, že pred súčasným murovaným kostolom sa v obci nachádzal chudobný malý kostol z prútia a ílu, ktorý bol tiež gréckokatolícky. [2]

Chorváty je obec s jednou z najstarších škôl na okolí, podľa niektorých zdrojov stála farská škola pri gréckokatolíckej farnosti už od 14. storočia (Borovszky-Sziklay 1896, s. 396). Zanedbanú budovu školy bolo v priebehu roka 2010 nútené obecné zastupiteľstvo zbúrať z dôvodu nebezpečenstva závalu. [3]

Stojí v severozápadnej časti obce.