Čierna Voda - Kostol Panny Márie
Čierne Nekyje
obec Čierna Voda, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol zo začiatku 20. storočia. Jednoloďová stavba s polygonálnym oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a do štítového priečelia vstavanou vežou, čerpá z domácej klasicistickej tradície. Interiér je zaklenutý valenou klenbou s pásmi. [1] Veža je zakončená ihlanom.

V zariadení je niekoľko sôch z predošlého kostola, ktorý pri stavbe terajšieho sakrálneho objektu zlikvidovali. Je to polychrómovaná socha Immaculaty z konca 18. storočia a socha Krista z niekdajšieho súsošia Najsvätejšej Trojice zo začiatku 19. storočia. V sakristii je obradová zásuvková skriňa, neskorobaroková z roku 1782. [2]

Rekonštrukcia.

Kostol bol zrekonštruovaný v rokoch 2001 - 2002. Obnova bola realizovaná pomocou brigádnických prác obyvateľmi obce. Finančné prostriedky na rekonštrukciu boli väčšinou z rozpočtových nákladov obce, no prispeli aj sponzori a veriaci z miestneho cirkevného spolku. [3]