Čierny Brod - Kaplnka sv. Anny
Thurzovská kaplnka
obec Čierny Brod, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Ranobaroková kaplnka postavená v 17. storočí. Obnovená bola v roku 1747. V minulosti tvorila súčasť panského sídla, z ktorého zostalo v 60. rokoch 20. storočia už len niekoľko múrov a pivničné priestory. Kaplnka je menší sakrálny objekt s polygonálnym oltárnym uzáverom a v priečelí s trojhranným štítom. Interiér je krytý valenou klenbou s lunetami. Fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami s bohatou kamennou šambránou a nadokennou rímsou. Podobne bol riešený aj vstupný portál. [1] Strecha je valbová.

V roku 1763 kaplnku poškodilo zemetrasenie. Obnovená bola v roku 1778 z iniciatívy Františka Esterházyho. V roku 1780 dostala nové zariadenie, o dva roky bol k jej stene pripojený kamenný klasicistický kríž s korpusom. [2]

Kaplnka je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 11298/0. [3]

Stav kaplnky nie je dobrý.