Čimhová - Kostol sv. Imricha
obec Čimhová, okres Tvrdošín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V roku 1653 sa za pomoci kňaza Jána Sczechowicza v obci postavil drevený kostolík, do ktorého sa na bohoslužby schádzali katolíci takmer z celej Oravy. [1] Dodnes sa zachoval murovaný neskorobarokový kostol z roku 1775. Opravovaný bol v roku 1925. Ide o jednoloďový priestor s oblým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. [2]

Hlavný oltár so stĺpovou architektúrou je z druhej polovice 18. storočia, s plastikami sv. Štefana a Imricha zo 17. storočia, nový obraz od M. Rátskaya z roku 1832. Bočné oltáre sv. Jána Nepomuckého a Panny Márie sú z polovice 18. storočia. Kazateľnica je klasicistická z druhej polovice 18. storočia, so staršími obrazmi evanjelistov zo 17. storočia. Organ je rokokový z polovice 18. storočia. [3]

V rokoch 2010 - 2012 prebehla vonkajšia a vnútorná rekonštrukcia. [4]