Dačov Lom - Evanjelický kostol
obec Dačov Lom, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne románsky kostol postavený v polovici 13. storočia. Goticky prestavaný a zväčšený bol koncom 15. storočia. Obnovili ho a v lodi opatrili maľovaným dreveným stropom v roku 1713. V roku 1905 ho reštaurovali neogotickou stavebnou úpravou podľa návrhu architekta Michala Milana Harminca. [1]

Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a na západnej strane predstavanou štvorcovou vežou. Presbytérium je zaklenuté pôvodnou hviezdicovou rebrovou klenbou z konca 15. storočia a s čiastočne doplnenými kružbami v lomených oknách. Klinové vyžľabené rebrá dosadajú na konzoly, ktoré sú zväčša obnovené. Z neskorogotického obdobia je aj západný portál lode s bohato profilovaným ostením, so stočenými pätkami s pretínavými prútmi. Loď je klenutá novodobou neogotickou rebrovou klenbou s konzolami. [2] Fasády sú hladké, členené lomenými oknami a na presbytériu opornými dvojstupňovými piliermi. Veža členená oblúčkovým vlysom je zakončená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty.

Kostol je obohnaný múrom, do ktorého bol prenesený a doplnený fragment románskeho kamenného ústupkového portálu s oblými prútmi. [3]

V svetlosti mal rozmery 860 x 636 x 438 cm. Hrúbka muriva nebola rovnomerná, v priemere dosahovala 90 cm. V čase jeho výstavby bola obec dostatočne ekonomicky silná a mala veľký cirkevný zbor. V 14. storočí už kostol kapacitne nepostačoval, preto k nemu smerom na západ pristavili ďalších 806 cm v svetlosti a na múry nadmurovali 90 cm, takže potom mal výšku 528 cm. Prestavba bola vykonaná v gotickom slohu. V 15. storočí bola k chrámu pristavená svätyňa s gotickou hviezdicovo-rebrovou klenbou. V roku 1713 bol strop kostola okazetovaný maľovanými doskami, v roku 1790 bola k nemu pristavená veža. [4]

Po oprave v roku 1905 bol interiér vybavený novým oltárom, organom, krstiteľnicou a lavicami. [5]

Rekonštrukcia.

V roku 1920 udrel do veže blesk a značne ju poškodil. Opravu vykonal staviteľ Viktor Cífer. Zaujímavú drevenú ohradu po obvode obranného múrika zhotovil okolo roku 1930 Július Beránsky, dačovolomský občan. Posledná oprava kostola a múrika bola vykonaná v rokoch 1995 - 1996. [6]

Sakrálny objekt je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky pod číslom 610-1088/0. [7]

Stojí v severozápadnej časti obce.

Obec vznikla v roku 1943 zlúčením Horného a Dolného Dačovho Lomu. Na území dnešného Dačovho Lomu pôvodne existovala iba obec Lom, ktorá sa prvýkrát v písomnej listine spomína v roku 1333. [8]