Devín (Bratislava)
História a stavebný vývoj
Devín patrí medzi najstaršie písomne doložené slovanské hradiská na území Slovenska. V historických prameňoch sa prvýkrát spomína v roku 864 vo Fuldských análoch ako pevnosť Dowina. V rokoch 1635 – 1918 bol majetkom Pálffyovcov. V 18. storočí hrad už nebol udržiavaný a v roku 1809 ho napoleonskí vojaci vyhodili do vzduchu. V roku 1896 boli vo veľkej miere zničené zvyšky murív horného hradu, pretože bol v jeho priestoroch postavený pamätník k tisícročiu trvania maďarskej ríše. Na získanie priestoru pre pamätník došlo k násilnej likvidácii murív hradu aj odstrelom. Pamätník bol odhalený 18. októbra 1896 a zničený 21. januára 1921 českými sokolmi. V dejinách slovenského národa má ruina hradu Devín osobitný význam. V 19.storočí si ho štúrovci zvolili za symbol slovenského národného obrodenia. Sem smerovali ich vlastenecké výlety, z ktorých najznámejší je najmä ten, ktorý sa uskutočnil 24. apríla 1836 a pripomína ho pamätná tabuľa umiestnená na hrade.
Pamiatková ochrana
Hrad je významnou národnou kultúrnou pamiatkou. Bol na ňom vykonaný podrobný rozsiahly a systematický archeologický výskum, ktorý sa začal v roku 1965. Ďalej tu bola realizovaná veľkorysá konzervácia múrov. V objekte je zriadené malé múzeum.
Konzervovaná ruina.
Fotogaléria
Hrad Devín rytina z 18. storočiaHrad Devín oceľorytina z 19. storočiaHrad Devín oceľorytina Ludwiga Rohbocka z roku 1856Hrad Devín foto © Imrich Kluka 3/2006Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín - Základy veľkomoravského kostola - dôkaz o veľkom význame Devína v 9. storočí. Tri apsidy, situované na juh, východ a západ sú typickým znakom predrománskeho slohu. foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Hana Farkašová 6/2013Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín - pamätná tabuľa ako pripomienka výletu štúrovcov 24. apríla 1836  foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín - Základy veľkomoravského kostola - dôkaz o veľkom význame Devína v 9. storočí. Tri apsidy, situované na juh, východ a západ sú typickým znakom predrománskeho slohu. foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín - Základy veľkomoravského kostola - dôkaz o veľkom význame Devína v 9. storočí. Tri apsidy, situované na juh, východ a západ sú typickým znakom predrománskeho slohu. foto © Jana Lacková 11/2015Hrad Devín foto © Jana Lacková 11/2015