Devín (Bratislava) - Zsigrayova kúria
História a stavebný vývoj
Široký rozložitý prízemný objekt so vstupom cez polkruhový kamenný portál. Kúria je pôvodne renesančný objekt z polovice 17. storočia postavený na starších stredovekých základoch, prestavaný v prvej polovici 18. storočia a upravený v 19. – 20. storočí. Je typickým príkladom vidieckeho šľachtického sídla. [1]
Stav historického sídla je veľmi dobrý. V budove sídli materská škola.
Stojí na rohu Kremeľskej a Štítovej ulice.
Fotogaléria
Devín (Bratislava) - Zsigrayova kúria foto © Jana Lacková 2/2017Devín (Bratislava) - Zsigrayova kúria foto © Jana Lacková 2/2017Devín (Bratislava) - Zsigrayova kúria foto © Jana Lacková 2/2017Devín (Bratislava) - Zsigrayova kúria (v pozadí veža Kostola sv. Kríža) foto © Jana Lacková 2/2017
Poznámky
[1] SNOPKO, Ladislav et al.: Kaštiele a kúrie Bratislavkej župy. Bratislava: Bratislavský samosprávny kraj, 2012. s. 150.