Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín
História a stavebný vývoj
Židia tvoria súčasť histórie Devínskej Novej Vsi. V roku 1848 bolo v obci 13 Židov, v roku 1851 spolu s Devínom ich bolo v obci 21, v roku 1910 išlo o 76 osôb. V 19. a začiatkom 20. storočia bola v dedine židovská modlitebňa. [1]

Židovský cintorín bol situovaný v blízkosti terajšieho cintorína, pri uliciach Na Grbe a Hradištná. Zrušený bol pri výstavbe sídliska na Hradištnej ulici. Na mieste bývalého židovského cintorína bol v roku 2008 odhalený pamätník. [2]

Stav pamätníka je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Fotogaléria
Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019Devínska Nová Ves (Bratislava) - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 3/2019