Diakovce - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Diakovce, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorománsky benediktínsky kostol, konsekrovaný v roku 1228. Začiatkom 17. storočia bol upravený. Prestavaný a zväčšený bol v rokoch 1872 – 1875 podľa projektu architekta F. Schuleka. Opravy sakrálneho objektu prebehli aj v rokoch 1939 – 1940. [1]

Kostol je trojloďová stavba, na východnej strane s trojicou apsíd v jednom rade, na západnej strane s dvojicou veží, ktoré sa prístavbou neorománskeho trojlodia dostali do stredu stavby. Medzi vežami bolo pôvodne románske štítové priečelie, ktoré pri prestavbe čiastočne odstránili. Na južnej strane je s kostolom spojená kaplnka na obdĺžnikovom pôdoryse s podkovovitou apsidou, ktorá sa pokladá za starý kostol, spomínaný už v roku 1103. [2]

Pri opravách v rokoch 1872 – 1875 pred západné priečelie kostola postavili nové bazilikálne trojlodie v neorománskom slohu a na severnej strane pôvodného kostola novú sakristiu. Románske apsidy sú zaklenuté konchami, lode krížovou hrebienkovou klenbou, dosadajúcou na piliere s rímsovými hlavicami, upravenými v 19. storočí. Priestor na poschodí románskeho kostola je otvorený do podkrovia a má bočné polkruhové arkády, situované z dvoch strán strednej lode. V hornej časti strednej apsidy sú tri pôvodné románske okná a medzi nimi v povalovej časti zlomky stredovekých nástenných malieb. Na apsidách z vonkajšej strany je pôvodná dekorácia oblúčkového vlysu a vystupujúcich lizén. Bočné strany trojlodia členia polkruhovo zakončené okná a jednostupňové oporné piliere. Fasáda južnej bočnej kaplnky je zakončená zuborezom a členená je dvoma románskymi oknami. Fasády novej prístavby majú neorománsku výzdobu a oporné piliere s pultovými strieškami. Nové štítové priečelie má neorománsky vstupný portál. [3]

Kostol bol vymaľovaný v roku 1938 – 1941. Nástenné maľby v lodi znázorňujú scény zo života sv. Štefana kráľa a na konche Korunovanie Panny Márie od E. Jegeho z roku 1941. V kaplnke nástenná maľba, znázorňujúca scénu zo života sv. Štefana kráľa, tvorí súčasť oltára postaveného v roku 1938. [4]

Rekonštrukcia.

Diakovce – Kostol Nanebovzatia Panny Márie (č. ÚZPF 12/0) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2003. Autor: PhDr. M. Melicherčík. [5]

Stojí vo východnej časti obce.