Dlhé Pole - Kostol sv. Martina biskupa
obec Dlhé Pole, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Eklektická stavba z druhej polovice 19. storočia. Jednoloďový priestor s obdĺžnikovým pôdorysom, polygonálnym uzáverom presbytéria, plytkou priečnou loďou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý gotizujúcou krížovou klenbou a valenou klenbou s lunetami. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami a lizénami. [1] Veža je zakončená zvonovitou prilbou.

Hlavný oltár je z druhej polovice 19. storočia. Uprostred eklekticky historizujúcej oltárnej architektúry sa nachádza obraz sv. Martina biskupa z roku 1926 od významného spišského maliara Jozefa Hanulu. Zo staršieho zariadenia pochádza socha Madony a Immaculaty, klasicistické zo začiatku 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola spomína rokokový kalich z druhej polovice 18. storočia, na spôsob prác J. Szilassyho s emailovými medailónmi. [2]