Dobroč-Mýtna - zvonica
obec Dobroč, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Baroková drevená hrázdená stavba z druhej polovice 18. storočia. Má štvorcový pôdorys a šindľom pokrytú ihlancovú strechu. [1] Zvony boli pôvodne zo 17. storočia, počas prvej svetovej vojny ich však zabavili a roztavili. Nové, dodnes zachované, pochádzajú z roku 1923. [2]
Stav pamiatky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí ako súčasť opevnenia kostola na kopci medzi dedinami Dobroč a Mýtna.
Fotogaléria
Dobroč-Mýtna - zvonica a evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 8/2013Dobroč-Mýtna - zvonica foto © Ladislav Luppa 8/2013Dobroč-Mýtna - zvonica a evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 12/2021Dobroč-Mýtna - zvonica a evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 12/2021Dobroč-Mýtna - zvonica a evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 12/2021Dobroč-Mýtna - zvonica foto © Ladislav Luppa 12/2021Dobroč-Mýtna - zvonica foto © Ladislav Luppa 12/2021Dobroč-Mýtna - zvonica a evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 12/2021