Dobšiná - Kostol sv. Františka Xaverského
obec Dobšiná, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený na mieste dreveného kostola v roku 1792. Obnovený bol v roku 1897. Ide o jednoloďový priestor so segmentovým zakončením presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Nad vstupom je murovaný organový chór s tromi arkádami. Fasády sú členené pilastrami a segmentovo zakončenými oknami. Veža členená lizénami je zakončená štíhlou stupňovitou zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Hlavný oltár je neskorobarokový z konca 18. storočia. Stĺpová architektúra má v strede novší obraz sv. Františka Xaverského z roku 1935 od J. Ádáma z Rožňavy, medzi stĺpmi sú plastiky sv. Petra a Pavla apoštolov. V baldachýnovom nadstavci sa nachádza reliéfna skupina Korunovania Panny Márie a po stranách sú dve sochy adorujúcich anjelov. Pamätník cirkevného spisovateľa A. Szuszaiho s veľkou plastikou (220 cm) Krista na kríži z roku 1928 od Jána Fadrusza. [2] Nástennú výzdobu vyhotovil J. Ádám v roku 1907. [3]

Rímskym katolíkom v Dobšinej patril pôvodne súčasný evanjelický gotický kostol, avšak so šírením Lutherovho učenia prechádzali celé obce i mestá na novú vieru. Protestantské cirkvi našli svoje uplatnenie najmä medzi pôvodne nemeckým obyvateľstvom a baníkmi. V prípade Dobšinej to boli pôvodní Nemci (zvaní bulinéri) i baníci zároveň. Určitý čas katolícka cirkev nemala v meste zastúpenie, no v roku 1745 pod ochranou grófa Pavla Balašu do Dobšinej nastúpil katolícky farár a o rok na to už stál drevený rímskokatolícky kostol, či väčšia kaplnka. V roku 1792 si na tom istom mieste postavili murovaný kostol, ktorý stojí do súčasnosti. Na prelome 18. a 19. storočia žilo v Dobšinej 2 800 evanjelikov a 800 katolíkov. [4]

Obnova sa uskutočnila v roku 1960. [5]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 488/0. [6]