Dolná Krupá - Kostol sv. Ondreja apoštola
obec Dolná Krupá, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1807 – 1811 na mieste staršieho gotického sakrálneho objektu z roku 1465. Jednoloďový pozdĺžny priestor s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Do hlavnej západnej fasády je vstavaná vysoká veža so vstupným kamenným portálom, v jeho nadpraží sa nachádza datovanie 1811, vzťahujúce sa na dokončenie kostola. [1] Vežu zastrešuje zvonovitá prilba.

Vnútorné zariadenie je klasicistické z čias stavby. Hlavný oltár tvorí portikus uprostred s veľkým obrazom Ukrižovania sv. Ondreja apoštola. Na bokoch sú dve postavy kľačiacich anjelov. Tri bočné oltáre s menzou, vázami a obrazom z roku 1813. Oltárne obrazy Panny Márie, sv. Hieronyma a Krista-Dobrého pastiera. Drevené lavice, kazateľnica a krstiteľnica so súsoším Krsti Krista sú klasicistické. V kostole je umiestnený sarkofág rodiny Brunswickovcov z roku 1837 od sochára Štefana Ferenczyho. [2]