Dolné Hámre (Žarnovica) - Kostol sv. Alžbety Uhorskej
obec Žarnovica, okres Žarnovica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1892 – 1894 v historizujúcom novoklasicistickom slohu. Jednoloďová stavba so štvorcovým pôdorysom presbytéria a predstavanou vežou, ktorá nadväzuje na bočné štítové trojhrany lode. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, v lodi sa nachádza betónový kazetový strop. Západné priečelie s vežou je členené lizénovým rámovaním. [1] Veža je zastrešená ihlanom.

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. Dve sochy baníkov (v životnej veľkosti) sú od sochára M. Peterku z obdobia okolo roku 1900. Voľný obraz Antona Paduánskeho, vľavo dolu s malými postavami baníkov, je v pôvodnom klasicistickom ráme z konca 18. storočia. Voľný obraz Immaculaty je z obdobia luisézu z 90. rokov 18. storočia. [2]