Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Dolné Lefantovce, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1380, pôvodne gotický, spomínaný v roku 1559. [1] Obnovený bol v roku 1778. Reštaurovali ho v rokoch 1800 – 1801. Vtedy pristavali presbytérium, nový chór, vymenili okná, obnovili vnútorné zariadenie. V roku 1857 bol kostol predĺžený a dostal novú vežu. Ide o klasicistický sakrálny jednoloďový objekt s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér má rovný strop. V západnej časti lode je murovaný chór. [2]

Na hlavnom oltári sa nachádza obraz Narodenia Panny Márie od J. Zanussiho zo začiatku 19. storočia. Vnútorné zariadenie pochádzalo z 19. storočia. Kamenná krstiteľnica je gotická s retardujúcimi románskymi prvkami. [3]

Kostol upravovali aj v roku 1983. [4]

Fotogaléria
Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Jana Lacková 8/2017Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2022Dolné Lefantovce - Kostol Narodenia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2022
[3] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku I. s. 319 - 320.