Dolné Orešany - Kaplnka Najsvätejšej Trojice
obec Dolné Orešany, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená v roku 1715. Ide o jednopriestorový sakrálny objekt s polygonálnym uzáverom. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním, s novším historizujúco riešeným štítom na priečelí, ktorý nahradil starší drevený štít. Jeho podoba spolu s drevenou vežičkou je známa z dobovej fotografie, ktorá pochádza pravdepodobne z obdobia pred prvou svetovou vojnou. [2]

Interiér kaplnky s oltárom a obrazom Najsvätejšej Trojice si zachoval autentický barokový výraz, ktorý však v súčasnosti prekrýva prezdobená ľudová výmaľba. [3]

Kaplnka je súčasťou súboru Krížovej cesty.

Obnovená bola v roku 1946. [4]

Stojí v severovýchodnej časti obce.
Fotogaléria
Dolné Orešany - Kaplnka Najsvätejšej Trojice a Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2014Dolné Orešany - Kaplnka Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 9/2014Dolné Orešany - Kaplnka Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 9/2014Dolné Orešany - Kaplnka Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 9/2014