Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny
obec Dolné Strháre, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
Kaplnka vznikla v roku 1938 pristavaním lode ku zvonici z roku 1873. [1]

Niektorí obyvatelia obce si ešte pamätajú, ako kaplnka vyzerala v čase pred zničením strechy lode. Z pôvodného oltára sa zachoval iba základ, nie je známe ani to, kde skončil obraz sv. Anny. Sochy z bočných oltárov boli zachránené a uložené na Farskom úrade v Modrom Kameni. Následne boli prenesené do filiálneho kostola Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Horných Strhároch, kde sa na bočných oltároch nachádzajú dodnes. Sú to sochy Božského Srdca a Nepoškvrneného srdca Panny Márie. [2]

Vo zvonici kaplnky sv. Anny bol zavesený jeden zvon, ktorý po zničení strechy a poškodení zvonice dal vtedajší modrokamenský farár previezť na zvonicu do Modrého Kameňa v časti Prše. [3]

Pri čistení kaplnky sa našli menšie organové píšťaly, preto sa dá predpokladať, že sa v nej nachádzal menší organ. [4]

Stav kaplnky je zlý. Stojí v ruinách, ale prebieha už konečne rekonštrukcia.
Fotogaléria
Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny foto © Ladislav Luppa 8/2013Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny foto © Ladislav Luppa 10/2018Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny foto © Ladislav Luppa 10/2018Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny (stav po rekonštrukcii) foto © Ladislav Luppa 8/2021Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny (stav po rekonštrukcii) foto © Ladislav Luppa 8/2021Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny (stav po rekonštrukcii) foto © Ladislav Luppa 8/2021Dolné Strháre - Kaplnka sv. Anny (stav po rekonštrukcii) foto © Ladislav Luppa 8/2021