Dolný Lieskov - Kostol sv. Anjelov strážcov
Dolné Lieskové
obec Dolný Lieskov, okres Považská Bystrica, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol z roku 1754. Opravený bol v roku 1799 a po roku 1945. Kostol je jednoloďová sakrálna stavba so segmentovým uzáverom presbytéria, klenutá valenou klenbou s lunetami. Klenba dosadá medziklenbovými pásmi do zdvojených pilastrov. Sú na nej štukové obrazce. Baroková fasáda je členená lizénami a polkruhovo zakončenými oknami. Na hlavnom priečelí stavby je umiestnená predstavaná mohutná veža. [1]

Oltáre, kazateľnica a krstiteľnica sú z druhej polovice 18. storočia Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 uvádza v interiéri aj šesť svietnikov z 18. storočia, rokokovú lampu na večne svetlo z obdobia po roku 1754. Organ je rokokový z polovice 18. storočia. [2]

Stojí v strede dediny.
Fotogaléria
Dolný Lieskov - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Jiří Fiedler 7/1972Dolný Lieskov - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Jiří Fiedler 7/1972Dolný Lieskov - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Ľuboš Repta 8/2015Dolný Lieskov - Kostol sv. Anjelov strážcov foto © Ľuboš Repta 8/2015