Dolný Vinodol (Vinodol) - Židovský cintorín
obec Vinodol, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Cintorín bol v minulosti zrovnaný so zemou, náhrobné kamene boli ukryté pod nahrnutou vrstvou zeminy 40-50 cm. Zabudnutý, krovinami zarastený cintorín, bol revitalizovaný, aby sa stal opätovne pietnym miestom a čiastočne sa odčinilo neospravedlniteľné zničenie cintorína židovských obyvateľov Vinodola. [1]

Rozloha cintorínu je 399 m2 a je vo vlastníctve UZŽNO. Mimo Horného a Dolného Vinodolu sa na ňom pochovalo i niekoľko Židov z obce Černík. Zachovaných je málo náhrobných kameňov. Nachádzajú sa na okraji severnej časti cintorína. Vzhľadom na bezprostrednú blízkosť kresťanského cintorína sa nedá jednoznačne určiť židovský pôvod všetkých zvyškov a podstavcov umiestnených na parcele. [2]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stav cintorína je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Židovský cintorín sa nachádza v zadnej časti obecného cintorína, v katastri miestnej časti Dolný Vinodol. Je voľne prístupný. [3]