Donovaly - Kostol sv. Antona Paduánskeho
obec Donovaly, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1825. Jednoloďová halová stavba s presbytériom so štvorcovým pôdorysom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté českou plackou. Termálne okná majú štukové šambrány. [1] Fasády sú hladké. Veža je zakončená cibuľou.

Klasicistický hlavný oltár tvorí murovaná stĺpová architektúra s rímsou a tympanónom, uprostred obraz sv. Antona Paduánskeho od A. Štollmana. Kazateľnica bola drevená s horizontálne členeným parapetom a volútovým baldachýnom s reliéfmi serafínov. Pseudogotická krstiteľnica od J. Longauera je z roku 1897. V interiéri je voľný obraz sv. Rodiny, olejomaľba, ľudová práca z polovice 19. storočia. Obraz Piety je z roku 1871. Lavice a stolička s vysokým operadlom s historizujúcimi motívmi sú z roku 1907. Ostatné vnútorné zariadenie je od tirolského rezbára F. Prinotha. [2]