Drahňov - Kalvínsky kostol
obec Drahňov, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Luisézny kostol postavený v roku 1836. Je to pozdĺžny priestor s rovným uzáverom a predstavanou vežou. Interiér obieha poschodová empora. Fasáda s dvojradovými oknami je členená podstrešným pásom a lizénami. Na hlavnom priečelí stojí konkávne riešená veža, ktorá sa pripája k štítu lode v mäkkej línii. Masív konkávne prehýbanej veže členený kordónovými rímsami, nárožnými pilastrami a lizénovým rámom, má na prehĺbených plochách krátku horizontálnu pásovú bosáž, ktorá sa strieda s hladkými plochami. Na vykrojenom štíte sú malé amfory. Veža je zakončená zaujímavou prilbou, ktorá dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu. Luisézny vstupný portál má letopočet datujúci stavbu. [1] Na dedinský kostol udivuje svojou výškou a hmotou. [2]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [3]

Rekonštrukcia.

Opravili ho v rokoch 1955 – 1956. [4] V roku 2004 bol obnovený náter strechy a vonkajšia fasáda. [5]