Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1803. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, za ním pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskou klenbou. Fasády sú členené lizénovým orámovaním. [1] Veža je zakončená laternovou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Hlavný oltár sv. Františka Xaverského je klasicistický z roku 1803, so stĺpovou architektúrou a oltárnym obrazom titulárneho svätca. Bočný oltár Panny Márie je klasicistický z roku 1812, stĺpová architektúra v strede s nikou, v nej plastika Panny Márie. Klasicistická kazateľnica zo začiatku 19. storočia má oblý parapet. Klasicistická krstiteľnica zo začiatku 19. storočia je z červeného mramoru. Klasicistické sväteničky zo začiatku 19. storočia sú tiež z červeného mramoru. Organ je klasicistický zo začiatku 19. storočia so šesťdielnou skriňou s pseudoklasicistickou ornamentikou. Zvon z roku 1751 je od bratislavského zvonolejára J. E. Christellyho. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola spomína kalich zo 17. storočia, tepaný s prelamovaným košíkom. [3]

Kostol dal postaviť nitriansky biskup František Fuchs.

Fotogaléria
Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského foto © Jana Lacková 7/2017Dražovce (Nitra) - Kostol sv. Františka Xaverského (v pozadí Nitriansky hrad) foto © Roman Hraška 9/2008