Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu
obec Drienov, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol z prvej polovice 14. storočia. Rozšírený novým presbytériom bol v 15. storočí. Barokovo upravený bol po roku 1749, v roku 1854 opravený a v rokoch 1889 – 1892 reštaurovaný. V roku 1934 bol obnovený a v roku 1954 prebehla generálna oprava. [1]

Kostol je pozdĺžna jednoloďová stavba s presbytériom s polygonálnym zakončením, zaklenutým dvoma poľami gotickej krížovej rebrovej klenby s lunetami. Klenba má klinové rebrá s jedným žľabom, ktoré sa vejárovite zasekávajú do steny, pod zasekávaním sú malé dodatočné konzoly so špirálovým motívom. Polkruhový víťazný oblúk tvorí prechod do lode s rovným stropom. [2]

Fasáda kostola je hladká, členená oknami a opornými piliermi. Veža je predstavaná a v hornej časti s pôvodným gotickým okienkom. [3]

Vnútorné zariadenie je historizujúce z rokov 1889 – 1892. [4]

Stojí v južnej časti obce, neďaleko (vedľa) gréckokatolíckeho kostola Nanebovzatia Panny Márie.
Fotogaléria
Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014Drienov - Kostol sv. Šimona a Júdu foto © Viliam Mazanec 9/2014