Dubnica nad Váhom
Dom služobníctva
obec Dubnica nad Váhom, okres Ilava, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
V blízkosti rozložitého renesančno-barokového kaštieľa je poschodová budova, ktorú miestne nazývajú kaštieľ. Je súčasťou niekdajšieho renesančného areálu dubnického kaštieľa. [1] V Súpise pamiatok na Slovensku z roku 1967 sa objekt tiež označuje ako kaštieľ:

Renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia. Úpravy prebehli v 18. storočí. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s bočnými krídlami, vybiehajúcimi do uhla. V strednom krídle je vretenovité schodište. Miestnosti sú zaklenuté krížovými a pruskými klenbami. Objekt má hladkú fasádu. [2]

Ústredný zoznam pamiatkového fondu Slovenskej republiky uvádza iné informácie. Ide o dom záhradníkov. Dvojpodlažná budova s pôdorysom v tvare písmena U a dvojtraktovou dispozíciou bola postavená v prvej polovici 19. storočia v klasicistickom slohu. Upravovaná bola v rokoch 1835 – 1845. [3]

Obnova sa uskutočnila v roku 1959, 1970 a po roku 1990. [4]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. V "kaštieli" sídli hotel.