Dubové - Evanjelický kostol
obec Dubové, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neoklasicistický kostol postavený v rokoch 1866 – 1867. Obnovený bol v roku 1900. Vymaľovali ho v roku 1907 a opravili v roku 1925. Halový priestor s obiehajúcou protestantskou emporou a s polygonálnym uzáverom. [1] Veža je vstavaná, krytá ihlancom. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami a lizénovým rámovaním.

Oltár je z roku 1866, v strede obraz Krista od J. Jordanského z roku 1866. Krstiteľnica a kazateľnica sú z roku 1866. Zvon je z roku 1868 od majsta V. Littmanna z Banskej Bystrice, druhý zvon z roku 1921 od R. Herolda z Chomutova. [2]

Okolo roku 1600 bola obec už prevažne evanjelickou. Ako taká bola fíliou matkocirkvi bacúrovskej až do roku 1710. V roku 1866 si dubovskí evanjelici s počtom duší 232 vystavili svoj chrám s nákladmi 5 672 zlatých. [3]

Stojí na vŕšku severovýchodne od stredu obce.