Dubovec - Kostol sv. Ladislava
obec Dubovec, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia. Zbarokizovali ho a znovu zaklenuli v polovici 18. storočia. Renovovaný bol v roku 1837 a 1905. Z gotického kostola sa zachovala celková jednoloďová dispozícia s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium i loď sú zaklenuté valenou lunetovou klenbou. Pri severnej stene presbytéria je obdĺžniková sakristia s rovným stropom. [1] Fasády sú hladké, exteriér presbytéria členia oporné piliere. Veža je krytá ihlancovou strechou.

Hlavný oltár je pseudobarokový z roku 1905 s ústredným obrazom sv. Ladislava. Bočný oltár je rokokový a uprostred má obraz z konca 18. storočia. Kazateľnica je rokoková, na rečništi sú plastiky evanjelistov a mriežková ornamentika z polovice 18. storočia. V interiéri sa nachádza aj krstiteľnica s rokokovou skrinkou a na nej súsošie Krstu Krista. Zvon je 18. storočia. [2]

Sakrálny objekt bol vymaľovaný v roku 1958. [3]

Dubovec - Kostol sv. Ladislava (č. ÚZPF 946/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2019. Autori: Mgr. Michaela Haviarová, PhD., Mgr. Kristína Zvedelová, PhD.. [4]