Dúbravica - zvonica
obec Dúbravica, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Novogotická zvonica postavená v roku 1931. Pomerne masívna dvojpodlažná vežovitá stavba s lomenými zvukovými otvormi je zakončená ihlancom. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Nad vstupom je na fasáde letopočet 1931 a nápis "V NEŠŤASTÍ POMÁHAJ". Zvonica v minulosti slúžila ako hasičská stanica dobrovoľných hasičov. Neskôr sa z nej odsťahovali a začala plniť iba funkciu zvonice.
Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centrálnej časti obce.
Fotogaléria
Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018Dúbravica - zvonica foto © Jana Lacková 8/2018