Dúbravy - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
obec Dúbravy, okres Detva, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol postavený v rokoch 1833 – 1834. Opravili ho v roku 1881 a 1948. Jednolodie so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a kedysi so vstavanou drevenou zvonicou. Priestory sú zaklenuté konchou a pruskými klenbami, zbiehajúcimi sa do štvorcových nástenných pilierov s pilastrami. Trojosová klasicistická fasáda bola členená lizénovým rámom. [1]

Hlavný oltár s obrazom Sedembolestnej Panny Márie pod krížom, z roku 1863 od A. Naplmandera. Kazateľnica je klasicistická z obdobia stavby kostola. Zvony pochádzajú z roku 1730 a 1857. [2]

Všetci obyvatelia obce boli od počiatku katolíci. Keďže v obci nebol kostol, chodili do očovského kostola a ako cirkevníci patrili pod očovskú faru. [3]

Dúbravskí farníci sa v roku 1942 zozbierali na harmónium pre dúbravský kostol. Zo zbierky farníkov bolo kúpených viacej omšových šiat a pluviálov. Pre kostol v Dúbravách bol v roku 1984 zakúpený medený plech. [4]

Veža kostola a priečelie boli výrazne zmenené, preto sme sa rozhodli objekt zaradiť medzi zaniknuté pamiatky, nakoľko pôvodná podoba pamiatky už zanikla.

Rekonštrukcia.

Ohrada priestoru (olovený plot) okolo kostola v Dúbravách, bola odstránená v roku 1964 a s pomocou veriacich bol urobený nový železný plot. Veriaci dali aj prácu a peniaze. Okolo ohrady sa vysadili tuje. Obetavosť veriacich v Dúbravách bola príkladná. Okrem toho bola urobená za sakristiou malá miestnosť, ako sklad. [5]

Oprava kostola sa uskutočnila v roku 1982. V roku 1986 bolo vykonané pokrytie kostola medeným plechom. [6]

V roku 1999 sa urobila „menšia“ rekonštrukcia veže a vonkajšieho vzhľadu kostola. [7]