Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum
obec Dunajská Streda, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História
Vo svojej zbierkotvornej činnosti sa Žitnoostrovské múzeum zameriava na región Žitného ostrova. Podstatnú časť fondu múzea tvoria predmety národopisné; ďalej sú to zbierkové predmety: historické, archeologické, paleontologické, zoologické a výtvarne diela. V súčasnosti múzeum eviduje 10 626 kusov zbierkových predmetov. Sú umiestnené v dvoch depozitároch: v murovanom depozitári, postavenom v roku 1986 a zrekonštruovanom v roku 2017 a v novo vybudovanom depozitári (2017). [1]
Expozície
Časť zbierkových predmetov je verejnosti sprístupnená v stálych expozíciách múzea. Stála expozícia pozostáva zo 17 tematických celkov. [2] Časť zbierkových predmetov je verejnosti sprístupnená v stálych expozíciách múzea:

Žltý kaštieľ v Dunajskej Strede – 13 tematických celkov,

Vlastivedný dom v Šamoríne – 3 tematické celky,

Vodný mlyn v Dunajskom Klátove – jeden tematický celok. [3]

ŽLTÝ KAŠTIEĽ

Žltý kaštieľ je jed¬nou z najstarších a najzaujímavejších budov mesta. Klasicistický objekt bol postavený v roku 1770 pôvodne v barokovom slohu. Začiatkom 19. storočia bol prestavaný v klasicistickom slohu, budova vtedy nadobudla svoju dnešnú podobu. Ide o dvojpodlažnú obdĺžnikovú budovu so stredným trojosovým rizalitom, členený pilastrami a zakončený vykrojeným štítom. Na rizalite sú vertikálne pilastre s kompozitnou jónskou hlavicou a mušľou. V rizalite taktiež na bočných stranách sú tri okenné osi. Pilastre nesú kladie; nad kladím je nástavec s erbom v strede a so štukovou ornamentikou. Okná sú od seba oddelené lizénami a majú v supraporte a v parapete rímsu, pod nimi je štukový obrazec. Nadokenné rímsy na rizalite sú prehýbané. Fasáda je členená lizénovým rámom a kordónovou rímsou. Na prvom poschodí nad oknami je štuková ornamentika. Na prízemí a na prvom poschodí sú podkasané lunety, nárožia sú bosované. Portál je segmentovo ukončený kamenným ostením a pásovou šambránou. [4]

Nachádza sa v severnej časti mesta Dunajská Streda v časti zvanej Pókatelek. V Žltom kaštieli dnes sídli Žitnoostrovské múzeum. [5]

VÝSTAVNÝ PAVILÓN

V areáli múzea sa nachádza samostatný výstavný pavilón, postavený v roku 1986. Výstavná plocha 345 m2 sa využíva predovšetkým na výstavné účely, kde sa ročne realizuje 10–12 vý-stav rôzneho charakteru a tematického zamerania (výstavy výtvarných diel, keramiky, výstavy s národopis¬nou a historickou te¬matikou a pod.). Zároveň ponúka priestory na rôzne kultúrno-výchovné a prezentačné podujatia (konferencie, semináre, ukážky práce ľudových umelcov a remeselníkov, tvorivé dielne s rôznym zameraním a pod.). Pavilón v roku 2015 prešiel kompletnou rekonštrukciou interiéru aj exteriéru (EU fondy). [6]

VLASTIVEDNÝ DOM V ŠAMORÍNE

Nachádza sa v ňom pomerne rozsiahla národopisná zbierka (poľnohospodárske nástroje a náradia, rybárske náčinia), náčinia ryžovania zlata, pamiatky šamorínskych cechov a Horného Žitného ostrova, dokumenty k dejinám mesta Šamorín. [7]

Mestský vlastivedný dom v Šamoríne bol otvorený 1. októbra 1976. Od júna 1982 je vysunutým pracoviskom múzea. [8]

V roku 1983 bola vybudovaná otvorená hala na umiestnenie rozmernejších poľnohospodárskych náčiní a strojov. V roku 1987 bola v areáli domu postavená tradičná žitnoostrovská pec, kde môže návštevník názorne vidieť tradične pečenie domáceho chleba. [9]

VODNÝ MLYN V DUNAJSKOM KLATOVE

Vodný mlyn v Dunajskom Klátove sa nachádza južne od obce na pravom brehu Klátovského ramena Malého Dunaja. Oko¬lie mlyna – čarovné Klátovské rameno – je štátnou prírodnou rezerváciou. [10]

Od roku 1987 je v mlyne zriadená stála expozícia vodného mlynárstva. Vodný mlyn v Dunajskom Klátove je jedinou chránenou technickou pamiatkou okresu Dunajská Streda a je posled¬ným exemplárom vodných mlynov, ktoré sa na Žitnom ostrove kedysi používali. Je to tzv. spodkový mlyn s mlynicou na brehu. [11]

Ide o trojpodlažnú oplotenú budovu (sama o sebe je pozoruhodnou stavbou) a obrovské vodné koleso (s rozpätím ramien šesť metrov). [12]

V roku 2016 prešiel mlyn a jeho areál úplnou rekonštrukciou (z prostriedkov Nórskeho kráľovského fondu). [13]

Žitnoostrovské múzeum

Múzejná 202/2

929 01 Dunajská Streda

OTVÁRACIE HODINY

utorok – piatok: 09:00 – 12:00; 13:00 – 17:00;

sobota: 10:00 – 12:00; 13:00 – 16:00;

Fotogaléria
Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum (Žltý kaštieľ) foto © Jiří Fiedler 10/1978Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum (Žltý kaštieľ) foto © Imrich Kluka 1/2010Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum (Žltý kaštieľ) foto © Imrich Kluka 1/2010Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum (Žltý kaštieľ) foto © Ľuboš Repta 4/2018Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum (Žltý kaštieľ) foto © Ľuboš Repta 4/2018Dunajská Streda - Žitnoostrovské múzeum (Žltý kaštieľ) foto © Ľuboš Repta 4/2018