Ďurková - Ďurka (Plaveč) - Chrám sv. Valentína
Gewrkuagasa Gyurko, Gyurkow, Djurkow, Ďurka.
obec Plaveč, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kostol postavený v druhej polovici 16. storočia. Čiastočne bol prestavaný po roku 1726. Sakrálny objekt bol dokonca adaptovaný na sýpku a to v roku 1810. Opäť na kostol ho obnovili v roku 1815. Renovovaný bol v roku 1927. Ide o jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria a strešnou vežičkou. Priestor je zaklenutý renesančnou krížovou klenbou, ktorá má v lodi hrebienky. Na západnej časti valbovej strechy je hranolová strešná vežička, krytá stanovou strechou. [1] Fasády sú hladké.

Najhodnotnejším prvkom interiéru je oltár Zbičovaného Krista.

Prístup
Ďurková leží na severovýchodnom úpätí Levočských vrchov v nadmorskej výške 500 – 700 m n. m., v strede obce je nadmorská výška približne 550 m n. m. Hoci najstaršia písomná zmienka pochádza už z roku 1427, ako samostatná obec Ďurková existuje až od roku 1958, keď vznikla osamostatnením osady Ďurka od obce Plaveč a premenovaním na svoj súčasný názov. Historicky obec patrila panstvu Plaveč. [2]