Fiľakovo - klasicistický kaštieľ
obec Fiľakovo, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z roku 1830. V druhej polovici 19. storočia bol rebarokizovaný. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s akcentovaným stredným rizalitom hlavného schodišťa. [1]

Kaštieľ vo Fiľakove bol postavený koncom 18. storočia ako sídlo rodiny grófa Berchtolda, ktorý pochádzal z Tirolska. Gróf bol majiteľom velkostatku pri Fiľakove. Neskôr kaštieľ zmenil vlastníkov, patril rodinám Stephani a Herold. Po roku 1945 bol sídlom okresného úradu a bola v ňom umiestnená aj stavebná škola. Pôvodný barokový charakter kaštieľa sa v dôsledku častých opráv čiastočne stratil. Na prízemí možno vidieť zachované barokové klenby a drevenú vyrezávanú výzdobu. Okolitý park bol kedysi oplotený a voľne v ňom žili jelene a srnčia zver. V jazierku plávali labute. Rozloha parku je 8,2 ha a obsahuje 16 taxónov drevín, medzi ktorými je aj niekoľko vzácnych cudzokrajných stromov. Dnes tu očakáva návštevníkov fiľakovské minizoo. [2]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. V kaštieli sídli gymnázium.
Stojí takmer v strede mesta.