Fiľakovo - synagóga
obec Fiľakovo, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Synagóga bola postavená v 19. storočí. Poškodená bola v roku 1944 a potom ju v roku 1950 zbúrali. [1] Na mieste, kde stála fiľakovská synagóga, stojí od augusta 2013 pamätník pripomínajúci stratenú židovskú komunitu. Na jeho slávnostnom odhalení sa zúčastnil Frank Löwy, ktorý je jedným z najbohatších ľudí na svete a narodil sa vo Fiľakove. [2]
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Synagogue Architecture in Slovakia. A Memorial Landscape of a Lost Community. Bratislava: Jewish Heritage Foundation – Menorah, 2007. s. 134.
[2] Ako dvanásťročný sa presťahoval do Budapešti, kde zažil nacistické perzekúcie židovského obyvateľstva. Jeho otec zahynul v Osvienčime. Po vojne sa presťahoval do Palestíny a bojoval za slobodný štát Izrael. V roku 1952 odišiel do Austrálie, kde sa mu podarilo vybudovať veľkú sieť nákupných centier. V rodisku, ktoré pravidelne navštevuje, financoval obnovu židovského cintorína. Vďační Fiľakovčania mu udelili čestné občianstvo mesta. Kolektív autorov: Synagógy. Bratislava: DAJAMA, 2013. s. 97.