Fintice - Galéria a múzeum ľudového umenia
obec Fintice, okres Prešov, Prešovský kraj
História
Galéria a múzeum ľudového umenia v obci Fintice je rozpočtovou organizáciou s právnou subjektivitou. Je evidovaná v zozname múzejných zariadení Slovenskej republiky pod registračným číslom ZMP/1/2016. Vznikla v roku 2014 a jej činnosť je výsledkom projektového programu posilnenia kultúrneho potenciálu regiónu. Svoju činnosť orientuje na budovanie a prezentovanie zbierkového fondu s regionálnym zameraním. [1]

Úlohou múzejného zariadenia je zachovať bohaté historicko-kultúrne tradície obce Fintice nielen pre miestnych obyvateľov, ale hlavne pre budúce generácie. Prehliadka múzea po osobnom dohovore zahŕňa taktiež prehliadku kostola a šľachtickej hrobky rodu Dessewffy. [2]

Múzeum sa nachádza v historickej budove bývalej barokovej sýpky, ktorá je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky. Vstupné je dobrovoľné. [3]

Návštevníkom približuje dejiny obce v troch expozíciách venovaných:

- Jozefovi Kolarčíkovi-Fintickému, východoslovenskému národopisnému zberateľovi,