Forbasy - Kostol sv. Doroty
obec Forbasy, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskororenesančná prestavba staršieho sakrálneho objektu z obdobia okolo rokov 1690 – 1700. Kostol upravovali v prvej polovici 19. storočia. Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je krytý krížovými hrebienkovými klenbami. Bočná kaplnka na južnej strane lode má barokové krížové klenby. Fasáda na veži je členená nárožnými lizénami. [1] Ostatné fasády sú hladké. Veža je ukončená ihlanom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Vnútorné zariadenie pochádza z 20. storočia. Zo starého zariadenie sa zachovala iba baroková plastika Krista na kríži zo začiatku 18. storočia. [2]

Filiálny kostol vo Forbasoch je zasvätený sv. Dorote, mučenici. Bol postavený a vysvätený v roku 1730 aj vďaka podpore kňaza Jána Baptistu Lojeckého. Ako sa spomína v kanonickej vizitácii z roku 1792 tento kostol nikdy nespravovali protestanti. Bol murovaný, podlaha bola drevená. Chór, spolu s organom bol drevený. Pôvodne mal tri oltáre. V strede hlavného oltára sa nachádzala socha sv. Doroty, vedľa sochy sv. Apolónie a sv. Barbory. Hlavnou časťou druhého oltára bol obraz Čenstochovskej Panny Márie. Tretím oltárom bol oltárom slávnej Kristovej tváre. V kostole sa nenachádzala spovednica. Súčasťou bohoslužobného náradia bola aj drevená kadidelnica. Vo veži kostola sa nachádzali dva zvony. Veľký zvon bol z roku 1720, na ktorom bol nápis: Ježiš Nazaretský, Kráľ Židovský. Menší zvon bol z roku 1753 a mal názov: Ježiš a Mária. [3]

Aktuálny inventár kostola

Oltár sv. Doroty