Gajary - Kalvária
obec Gajary, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Kalvária vznikla v roku 1906 na podnet občanov, s finančnou podporou Márie Žalcovej, rodenej Ferenčákovej a podľa návrhu malackého maliara Alojza Veselého, autora nástennej maľby pozadia. V roku 1906 ju posvätil malacký dekan Jozef Kováč. [1]

Súsošie je vyvýšené na pódiu a chránené sedlovou strieškou nesenou štyrmi stĺpmi. Na nízkych pilierikoch ohradenia stoja kamenné sochy modliacich sa anjelov. Na čelnej strane pódia je vyrytý nápis: Ó vy všetci, ktorí idete po ceste / obráťte sa a viďte, či je boľast / jako boľast moja? / plač. Jer. l. 12 /1906. Na kamennom návrší znázorňujúcom Golgotu stoja tri drevené kríže s kovovými odliatkami plastík ukrižovaného Krista a lotrov. Pod ústredným krížom sedí Mária Magdaléna, po bokoch stoja Panna Mária a sv. Ján. Pozadie Kalvárie tvorí maľba na fasáde kostola, znázorňujúca palestínsku krajinu s mestom Jeruzalemom. Umelokamenné plastiky Panny Márie, sv. Jána a Márie Magdalény boli vytvorené na objednávku A. Veselého v Tirolsku. Realistické podanie postáv dotvára živá polychrómia. Telá Ukrižovaných sú výrazne premodelované, asistujúce postavy charakterizuje najmä prepracovaný záhybový systém drapérií a dokladajú kvalitnú prácu umelca poučeného tradičným tirolským rezbárstvom. [2]

Stav pamiatky je dobrý.
Prístup
Situovaná je situovaná v opevnenom areáli Kostola Zvestovania Panne Márii, opretá o jeho južnú bočnú fasádu. [3]