Galanta - Kalvária
obec Galanta, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kalvária bola postavená donáciou statkára Arpáda Frideczkého v posledných rokoch jeho života, pravdepodobne v roku 1932. Na cintoríne, oproti Kalvárii, si dal Frideczký postaviť i hrobku. Kovové odliatky Ukrižovaných na troch drevených krížoch sa zhodujú s plastikami v Hliníku nad Hronom a v Šahách, pochádzajú z rovnakej firmy Antona Kőrösiho v Grazi. [1]
Stav pamiatky je dobrý.
Prístup
Situovaná je na severnom okraji starého cintorína na malom umelom návrší, ktorého čelnú stenu tvorí kamenný múr s polkruhovo uzavretým vstupom do malej jaskyne, vybudovanej v jeho útrobách. Vnútri sa nachádza sadrové polychrómované súsošie Piety. [2]