Galanta - renesančný kaštieľ
Kaštieľ Esterházyovcov
obec Galanta, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ s barokovou úpravou, postavený v 17. storočí. Prestavaný bol v druhej polovici 18. storočia. Ide o stavbu blokového renesančného charakteru s barokovou fasádou. [1] Fasády rytmicky členia hermové pilastre a segmentovo zalamované rímsy so štukami nad šambránami okien. Na klenbách sa zachovali štukové obrazce. [2] Okolo objektu bolo opevnenie. Pôvodne malo štyri samostatne stojace nárožné veže so strieľňami, spojené múrom a obklopené priekopou. Približne v časti orientovanej k mostu bola veľká brána s padacím mostom. [3] V polovici 20. storočia opevnenie a hospodársky dvor zrušili. [4]
Stav historického sídla je veľmi dobrý.

Verejnosti bol kaštieľ sprístupnený v roku 1992. Uvedené zariadenie je zamerané hlavne na výstavnú činnosť. Jedná sa o polyfunkčný objekt. V kaštieli sa nachádza : obradná sieň, reprezentačná miestnosť primátora, exkluzívne suterénne priestory. Na prvom poschodí sa nachádzajú výstavné priestory t.j. stále expozície a výstavné priestory, kde sa organizujú výstavy na základe ročných plánov výstavnej činnosti. Zabezpečuje tiež výstavy stáleho charakteru - zo zbierok vlastivedného múzea v Galante. [5]

Stojí v severovýchodnej časti mesta.
Fotogaléria
Galanta - renesančný kaštieľ (historické sídlo a panelák vedľa seba – krása) foto © Imrich Kluka 6/2005Galanta - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2015Galanta - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2015Galanta - renesančný kaštieľ foto © Jana Lacková 7/2015