Gbeľany - kúria
obec Gbeľany, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická prízemná kúria zo začiatku 19. storočia s obdĺžnikovým pôdorysom. Uličná fasáda je zdôraznená malými nárožnými rizalitmi a vysunutým stredným portikom s iónskymi stĺpmi. Nádvorná fasáda má plytký stredný rizalit s naznačenými polstĺpikmi. Fasádu rytmicky členia polkruhové archivolty nad oknami. V miestnostiach sú rovné stropy. [1]

Kúria bola majetkom grófa Sučániho. Okolo kúrie bol tzv. sučiansky park, ktorého zvyšky existujú aj dnes. [2]

Rekonštrukcia.

Gbeľany – kaštieľ a park (č. ÚZPF 1340/1-3) – architektonicko-historický výskum rok 2012. Autorka: doc. PhDr. Magdaléna Kvasnicová, PhD.. [3]

Stav historického sídla je dobrý. Kúria je súkromným majetkom.
Fotogaléria
Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Viliam Mazanec 11/2010Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021Gbeľany - kúria foto © Jana Lacková 9/2021